Tovább a fő tartalomra

A KKÁT-ban lezajlott az éves karbantartás, a betárolás folyamatban van

2019. október 08, kedd

A Kiégett Kazetták Átmeneti tárolójában az éves karbantartás és a kiégett üzemanyag betárolása minden évben a kiemelt feladatok között szerepel. A 2019. évre tervezett betárolási tevékenység két ütemben kerül(t) megvalósításra. Ennek eredményeképpen a harmadik negyedévben 90 darab kiégett üzemanyagkazettát helyezett el a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. a létesítményben, amely így 9370 kazetta tárolásáról gondoskodik. A negyedik negyedévben 2x90 azaz 180 darab kazetta elhelyezését tervezte be a Társaság, amely folyamat már szeptember közepén megkezdődött az inaktív próbákat követően. A fűtőelemek elhelyezését követően, az év végén 9560 kazetta „pihen” majd átmenetileg a létesítményben, mindegyik egy tárolócsőben, amelyeket másfél méter vastag vasbeton kamrák ölelnek körül.

A biztonságos üzemelést szem előtt tartva kiemelkedően fontos a gépész, villamos és irányítástechnikai, illetve mérési rendszerek, rendszerelemek teljes körű éves karbantartása. Az éves karbantartás a rendszerek diagnosztikai vizsgálatával július hónapban kezdődött meg és augusztus végéig tartott. Ezen időszak alatt a létesítmény gépészeti, villamos, irányítástechnikai rendszereit és rendszerelemeit ellenőrizték a szakterületi karbantartók, és elvégezték az időszakosan szükséges karbantartásokat is. A biztonság szempontjából fontos a létesítményben található emelő berendezések rendszeres vizsgálata, karbantartása is, ezeket a feladatokat a harmadik negyedévben végrehajtották.

A tárolóban folyó munkánkat rendszeresen ellenőrzik a felügyelő hatóságok. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az Euratom biztosítéki ellenőrzéseket tartott a létesítményben a harmadik negyedévben, amely során leplombálásra kerültek az újonnan betárolt tárolócsövek. Az Országos Atomenergia Hivatal szintén elvégezte a szokásos ellenőrzést az éves karbantartást lezáró, illetve a második betárolási etapot megelőző inaktív próbán. Az inaktív próba a terveknek megfelelően, esemény mentesen, rendben lezajlott, az ellenőrzés azonnali intézkedés szükségességét nem írta elő.