Tovább a fő tartalomra

Külföldi látogatók az RHK Kft.-nél

2019. október 08, kedd

Az RHK Kft. mindig nyitott a külföldi, szakmai vendégek fogadására, melyből az idei év második felében sem volt hiány.

Nyár végén a Paksi Atomerőmű Kapacitásának Fenntartásáért Felelős Államtitkári Kabinet kereste meg a Társaságot, hogy Franciaország magyarországi nagykövete, Andreané Pascale látogatást szeretne tenni a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban, valamint a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában. Az egynapos látogatásra Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár és Rákóczi Péter, a miniszterelnökség kommunikációs főtanácsadója is elkísérte a Francia Nagykövetség tagjait. Pár nappal a látogatást követően, a Francia Nagykövet Asszony elismerően nyilatkozott Dr. Kereki Ferenc, ügyvezető igazgatóhoz írt levelében a „kifogástalan” programról, és az RHK Kft.-nél tapasztalt „rendkívül magas színvonalú szakmai elkötelezettségről”.

Nem sokkal később az ANDR nevű román hulladékkezelő cég jelezte, hogy a jövőbeni együttműködés érdekében, szeretnének látogatást tenni az RHK Kft. telephelyein, szakmai előadások kíséretében. A program három napig tartott, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában a látogatás idejében éppen a kiégett üzemanyag kazetták betárolásának 1. ciklusa zajlott, így a jelenleg folyó munkákról, és jövőbeni tervekről előadás keretein belül szerezhettek további információkat a látogatók. Bátaapátiban, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban a technológiai épületet, valamint a már megtelt I-K1 kamrát, és a I-K2 kamrában kialakított betonmedencét, a további kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére szolgáló helyet is láthatták.

A delegáció tagjait kiemelkedően a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló engedélyeztetési folyamata, létesítése és üzemeltetése érdekelte, valamint a mélységi geológiai tároló vizsgálatára indított projekt, így az OAH által jóváhagyott kutatási keretprogram összeállítása során figyelembe vett követelményekről, szempontokról, vonatkozó hatósági előírásokról és az engedélyeztetés folyamatáról hallhattak előadásokat. Az RHK Kft. részéről Németh Gerda Marianna, a Stratégiai és Műszaki Igazgatóság nemzetközi kapcsolatokért felelős főmunkatársa, valamint a Kommunikációs Önálló Osztály vezetője, Honti Gabriella kísérte és tájékoztatta vendégeinket. Honti Gabriella többek között a lakossági elfogadásról, a korábbi ófalui sikertelen projektről beszélt, arról hogy miket tanultunk és a tapasztalatokat később hogyan építettük be az NRHT létesítéséhez szükséges kommunikációs stratégia kialakítása során.

Ezt követően, szeptember közepén a franciaországi ANDRA cégtől érkeztek látogatók, akik egy, a cégükön belül meghirdetett innovációs pályázat győztes projektjének díjaként tettek látogatást Magyarországon. Egynapos látogatásuk során is teljes körű tájékoztatást és telephelyi bejárást kaptak, mind a paksi, mind a bátaapáti tároló esetében.

A pályázat nyerteseinek látogatásuk célhelyének választásában kollégáik segítettek, akik az RHK Kft.-t ajánlották számukra. Az elmúlt években az ANDRA szakemberi többször is ellátogattak Magyarországra, ezért tudták, hogy itt láthatnak kiégett üzemanyag kazetták számára alkalmas száraz tárolót, valamint kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék részére létesített és működő felszín alatti tárolót.

A rendszeres megkereséseknek és ajánlásoknak köszönhetően a látogatók száma évről-évre növekvő tendenciát mutat. Ezek az események nem csak a külföldi vendégek számára hasznosak, de a Társaság is visszacsatolást kapu munkájának minőségéről és milyenségéről.