Tovább a fő tartalomra

TEIT Családi Nap Györkönyben

2019. október 08, kedd

A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) ebben az évben Györkönyben tartotta szokásos tájékoztató eseményét, a TEIT Családi Napot. A rendezvény célja, hogy a Paksi Atomerőmű és a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT) környezetében élő lakosság első kézből kapjon információkat a térségben zajló tevékenységekről.

Dr. Bálint József, a TEIT elnöke a rendezvény kapcsán kiemelte, hogy elsődleges fontosságú a TEIT kapcsolata a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.-vel (RHK Kft.) és a Paksi Atomerőmű Zrt.-vel (PA Zrt.), hiszen a Társulás kapcsot jelent a lakossághoz, tájékoztatási és ellenőrzési feladatot lát el. Ráadásul már 16 település érdekeit képviselik, hiszen Madocsa, Györköny és Dunapataj is csatlakozott soraikhoz.

A program elején Gáncs István, a TEIT alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd kezdetét vették a tudományos előadások. Elsőként Tokaji Sándor, az RHK Kft. beruházási igazgatóságának kollégája mutatta be a KKÁT bővítési munkálatait, az úgynevezett III. ütem 3-4. fázisát, melynek keretében 1 db négykamrás és 1 db ötkamrás modul kerül kiépítésre. Ezzel a KKÁT eléri végleges formáját, 8 modulban összesen 33 kamra kap helyet, így 17 716 kiégett kazetta kerülhet ide az atomerőműből átmeneti tárolásra. A legfontosabb fejlesztés, hogy a kezdeti 450 tárolócső helyett – melyekbe egyenként 1 kiégett fűtőelem kerül – már 703 darab tárolócsövet alakítanak ki kamránként, változatlan kamraméret mellett. Ez 33%-os növekvényt jelent.

Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója a sokak által látott „Csernobil” című sorozat kapcsán arról tartott előadást, hogy miért nem történhet meg Pakson hasonló katasztrófa. Paks II képviseletében Németh Szabolcs médiakapcsolatok osztályvezető a két új blokkról mutatott látványterveket és a beruházás aktualitásait is ismertette. Kiemelten beszélt emellett a szakember képzést szolgáló Paks II Akadémiáról és ösztöndíjról is, valamint a kommunikációban elért eredményeiket is bemutatta. Végezetül Vincze Bálint természetfotós a kabócákról tartott élvezetes előadást a hallgatóságnak.

Braun Zoltán, Györköny polgármestere hangsúlyozta, hogy a gyermekek bevonása is legalább olyan fontos a programokba, mint a felnőtteké, ezért az előadásokkal párhuzamosan vetélkedőn, játékokon, kézműves foglalkozáson vehetnek részt.  Györkönnyel kapcsolatban azt emelte ki, hogy Magyarország 3000 településéből mindössze 10 tud felmutatni picefalut, ebből az ő településük az egyik. Éppen ezért természetes volt, hogy a program részét képezte egy bortúra is, melynek keretében megismerkedhettek a vendégek Györköny ezen jellegzetességével.


Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs osztályvezetője szintén a fiatal generációk bevonásáról beszélt a különböző programokba. – A gyerekeknek is megvan a maguk információéhsége, akárcsak a felnőtteknek. Az idősebb korosztály feladata, hogy az ő szintjükön adjon át számukra tudást. Ezek mellett a nevelési feladat is fontos, többek között ezért is hirdettünk plakátkészítő-pályázatot a TEIT tagtelepülések iskoláinak olyan fontos témában, mint a víz világnapja – mondta az osztályvezető.

 A plakátkészítő-pályázaton két korosztály közel 100 tanulója vett részt.  Az alsósok közül Nagy Hanga Paksról szerezte meg az első helyet, míg a felsősök közül a Bodó Attila, Sinka Máté páros Tengelicről vihette haza az első helyért járó, értékes jutalmakat.