Tovább a fő tartalomra

ATOMECO 2019

2019. december 19, csütörtök

Fontos nemzetközi esemény színtere volt november 5. és 7. között Pécs. Az orosz állami energetikai konszern, a Roszatom szervezésében nyilvános fórumot és kiállítást rendeztek a patinás városban, ahol az Radioaktív Hulladékkezelő Kft. előadással és kiállítással is jelen volt. Az „AtomEco-2019” elnevezésű rendezvény – magyar nyelven „Nemzetközi nyilvános fórum-párbeszéd és kiállításként” aposztrofálható – első alkalommal zajlott nem orosz helyszínen.

A résztvevők között hatóságok, nukleáris ipari vállalkozások, az állami és környezetvédelmi szervezetek érdekelt felei, nemzetközi szervezetek (NAÜ, OECD NEA, WNA), tudományos körök és szakértők, tömegmédia, valamint a nukleáris iparral, radioaktívhulladék-kezeléssel érintett területek önkormányzatai vettek részt. A rendezvény többek között olyan témakörök köré épült fel, mint:

  • Nukleáris ipari technológiák az emberiség fenntartható fejlődéséhez
  • A társadalom az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia felé vezető úton
  • Biztonság a nukleáris üzemanyagciklus minden szakaszában
  • Új nukleáris technológiák
  • Orosz új generációs atomerőművek
  • Atomenergia és társadalom - új szintű párbeszéd
  • A nukleáris létesítmények területeinek gazdasági fejlődése

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. részéről Honti Gabriella kommunikációs osztályvezető tartott előadást az RHK Kft. kommunikációs tevékenységéről. Prezentációja az együttműködés, párbeszéd és felelősség témáját járta körbe, mindezt a Társaság tevékenységével érintett lakosság tájékoztatásának összefüggésében. Többek között ismertette az ellenőrzési és információs célú önkormányzati társulásokkal való együttműködés magyarországi gyakorlatát, kiemelve, hogy a két évente, 4 000 ember megkérdezésével elvégzett közvélemény-kutatások alapján az RHK Kft. tevékenységének ismertsége az érintett területeken 77%, az elfogadottság pedig 74%. Kiemelten fontos a lakossággal való közvetlen kapcsolatteremtés, amelyet olyan események és eszközök segítségével valósít meg a Társaság, mint a nyílt és gyermeknapok, bárki számára megtekinthető bemutatóterem és látogatóközpont, közmeghallgatások, de ide sorolható akár az RHK Kft. közreműködésével lebonyolított önkéntes véradás is a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló Látogatóközpontjában. A felelősség kapcsán a fiatalok bevonásának fontosságát hangsúlyozta az osztályvezető, hiszen ahogy fogalmazott: „a radioaktívhulladék-kezelés generá- ciókon átívelő feladat”. Olyan események során próbálnak eljutni az ifjú generációhoz, mint pályaorientációs napok, rendhagyó fizikaórák, előadások, tanulmányi versenyek és vetélkedők, valamint a legkisebbek számára rajzversenyeket is szerveznek.

Az RHK Kft. Stratégiai és Műszaki Igazgatóságát Nős Bálint igazgató képviselte, aki a kiégett üzemanyag biztonságos tárolásának gyakorlatáról számolt be a hallgatóságnak. Előadásában hangsúlyozta, hogy a nukleáris energetika fenntarthatósága szempontjából fontos, hogy megoldást kínáljunk a társadalom számára a kiégett üzemanyag kezelésére. Ennek fontos lépése az átmeneti tárolás, amely a Pakson üzemelő Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában valósul meg. A Paksi Atomerőmű kiszállítási igényeihez igazodóan modulárisan bővíthető létesítményben a kiégett kazettákat száraz körülmények között, egyesével vasbeton kamrákkal körbevett tárolócsövekben tárolják. Többek között ismertette a konzervatív módon meghatározott tervezési alapot, a sugárvédelmi követelményeket és az azoknak való maradéktalan megfelelést, valamint az innováció terén elért sikereket is kiemelte, amely során költségcsökkentést érhetnek el a biztonsági szint megtartása mellett.

Az előadásokkal párhuzamosan a nyilvánosság számára megtekinthető volt az a kiállítás, amelynek során a nukleáris iparral kapcsolatban álló cégek, szervezetek mutatták be munkájukat. Az RHK Kft. ezen a platformon is ismertette tevékenységét az átláthatóság jegyében. – Mindig szívesen veszünk részt ilyen programokon – hangsúlyozta Honti Gabriella. – Ez nem csupán a partneri kapcsolatok erősítése miatt fontos, de azért is, mert kiváló lehetőséget jelent a magyar nukleáris iparnak, hogy nemzetközi terepen is megnyilvánuljon. A Zsolnay-negyedben kapott helyet a kiállítás, ahol mi is bemutattuk egy standon a Társaság tevékenységét.