Tovább a fő tartalomra

Megkezdődtek a kanadai fúrások előkészületei

2020. december 16, szerda

A hazánkban folyó nagy aktivitású radioaktívhulladék-tároló kialakítása érdekében folyó vizsgálatokról fontos megemlíteni, hogy más országok is nagy hangsúlyt fektetnek erre a tevékenységre. A közelmúltban Kanada Radioaktívhulladék-kezelő Szervezete (NWMO) megkezdte két fúrás előkészítését Dél-Bruce térségben, amelyek célja, hogy megtalálják a megfelelő helyet egy mélységi geológiai tároló számára, amelyben elhelyezhetik az ország kiégett nukleáris üzemanyagát. Az első fúrást 2021 tavaszára tervezik.

Az első fúrási helyszín és a megközelítő út kiépítése már folyamatban van, adta hírül az NWMO. A fúrást előkészítő tevékenységek, beleértve a környezetvédelmi alapállapot felmérését, a felszínen észlelhető földtani jelenségek kutatását, a régészeti feltárásokat, a helyi lakossággal történő egyeztetéseket és a magán ivóvíz-kutak felmérését, már folyamatban vannak vagy már el is végezték azokat.

"A fúrási ütemterv lehetővé teszi, hogy a helyi önkormányzatok és az őslakos közösségek továbbra is aktívan részt vegyenek a terepi tevékenységek lebonyolításában, valamint hogy elvégezzük a fúrások megkezdéséhez még szükséges előkészítő munkákat" - mondta Geoff Crann, az NWMO terepi csoportjának vezetője.

A terület geológiai adottságainak további jellemzésére szolgáló helyszíni vizsgálatokat szintén 2021-re tervezik. Ezek a következők: mikroszeizmikus megfigyelő állomások telepítése a kis intenzitású földrengések megfigyelésére; talajvízfigyelő kutak létesítése a terület felszín alatti vizeinek további tanulmányozására; és geofizikai vizsgálatok elvégzése. Emellett az NWMO továbbra is tájékoztatja és bevonja az érintetteket a kutatásba.

Mindezen tevékenységek rendkívül hasonlóak a magyarországi gyakorlathoz, hiszen a mélységi geológiai tároló hazai kutatása is a nemzetközi példákon alapul.

Az eredeti forrást itt tekintheti meg.