Tovább a fő tartalomra

Van megoldás! – Finnország úttörő a radioaktívhulladék-kezelésben

2020. december 16, szerda

Finnország úttörőnek számít a radioaktívhulladék-kezelés területén, ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy már építés alatt áll a világ első mélységi geológiai tárolója (Onkalo), amely évezredekre képes elzárni a nagy aktivitású, hosszú élettartamú radioaktív hulladékokat, illetve a kiégett fűtőelemeket a környezettől.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, Mariano Grossi Onkalot „game changer”-nek nevezte, amely jelzőt úgy lehet körülírni, mint egy innovációt, amely gyökeresen megváltoztatja az eddigi szemléletmódot. Hiszen, ahogy a főigazgató fogalmazott a létesítmény novemberi látogatása során: – a radioaktívhulladék-kezelés mindig is az atomenergiáról és a nukleáris tevékenység fenntarthatóságáról szóló viták középpontjában állt az egész világon, és bár mindenki ismerte a mélységi geológiai tároló ötletét, de Finnország meg is valósítja azt.
Maga a létesítmény Olkiluotoban, Finnország délnyugati partjainál, az ország egyik atomerőműjének közelében épül, körülbelül 450 méterrel a talajszint alatt, amelyben az ország kiégett fűtőelemeit fogják véglegesen tárolni. A tároló kialakítása a „KBS-3” nevű végleges elhelyezési koncepción alapul, amelyet a Svéd Nukleáris Üzemanyag- és Hulladékkezelő Társaság (SKB) és a kiégett üzemanyag végleges elhelyezéséért felelős finn Posiva Oy szoros együttműködésben dolgozott ki.

A látogatás alkalmával Janne Mokka, a Posiva Oy elnöke és vezérigazgatója kiemelte: – Finnországban az állam energiapolitikája, a tulajdonosok és a szakemberek akarata egy irányba mutat. Nagyszerű érzés vezetni ezt a projektet, szakértelmünk világszerte elérhető a nukleáris ipar szereplői számára.

A NAÜ főigazgatója az olkiluotoi atomerőművet is megtekintette, ahol Finnország nemzeti nukleáris üzemeltetője (TVO) gondoskodik a teljes nukleáris üzemanyag ciklusról. A TVO elnökével és vezérigazgatójával, Jarmo Tanhuaval folytatott megbeszélések során olyan fontos témaköröket érintettek, mint a nukleáris biztonság, a nukleáris anyagok biztosítéki ellenőrzése és az atomenergia fontossága az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A TVO elnöke megerősítette, hogy örömmel osztják meg a kiégett fűtőelemek végleges elhelyezésére szolgáló megoldásokat a nukleáris ipar szereplőivel. – A tokozó üzem épülő falai és a végleges elhelyezéshez kapcsolódó, készülő építmények a kézzelfogható példák arra: van megoldás! – jelentette ki.

A látogatás kapcsán Liisa Heikinheimo is megszólalt, aki a Gazdasági és Foglalkoztatási Minisztérium Energiaügyi Osztályának igazgató-helyetteseként az atomenergiáért felelős. – A nukleáris energia fontos téma Finnországban, ezért a nukleáris hulladék kezelését is kiemelt fontosságúnak tekintjük. Szükségünk van a NAÜ-re, hogy biztosítsa a nemzetközi együttműködést ezen a területen, és nekünk is meg kell osztani a tapasztalatainkat és tudásunkat a NAÜ-n keresztül. Minden országnak gondolnia kell a nukleáris hulladék kezelésére, és nemcsak az atomerőművel rendelkezőknek, hiszen az ipari vagy orvosi felhasználású nukleáris tevékenységek szintén hulladékot eredményeznek.
   

Az eredeti forrást ide kattintva tekintheti meg.