Tovább a fő tartalomra

Környezettudatos cementből épül a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója

2020. december 04, péntek

A paksi atomerőműben keletkezett kiégett üzemanyag-kazetták az erőmű pihentető medencéiben töltött minimum 3 év után kerülhetnek át a közvetlen közelben létesült tárolóba, ahol a kazetták további – legalább 50 év – átmeneti tárolása biztosított. A KKÁT első üteme 1997-ben készült el. Azóta több ütemben bővítették az átmeneti tárolót, melyet többek közt annak moduláris kialakítása tesz lehetővé. Jelenleg a III. ütem 3. fázisának építése zajlik.

Sugárvédelmi szempontból a KKÁT-nál vastagfalú, ún. tömegbeton szerkezeteket építenek. A nukleáris biztonság érdekében ezeknek a szerkezeteknek a megfelelősége, repedésmentessége kiemelten fontos. Éppen ezért nagy figyelmet fordítanak a megfelelő alapanyagok kiválasztására és a kivitelezés közbeni minőségellenőrzésre.

A tömegbetonoknál általánosan fennáll a beton károsodásnak veszélye a túlzott hőfejlődés, illetve az egyenlőtlen hőmérséklet-eloszlás miatt. Ebből kifolyólag kiemelten fontos, hogy alacsony hőfejlesztésű cementet alkalmazzanak. A KKÁT vastagfalú szerkezeteinek építéséhez a Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) váci cementgyárában előállított Hazai Termék védjegyes CEM III/B 32,5 N-LH/SR cementet használják. Ennek a cement típusnak a legkisebb a klinker tartalma a DDC által jelenleg gyártott cementek közül. Ez több szempontból is kedvező. Egyrészről nagy előnye az alacsony hidratációs hőfejlesztése. Másrészről nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az alacsony klinker tartalomnak köszönhetően  a  cement  gyártásának CO2 emissziója  is lényegesen alacsonyabb a tiszta portlandcementekhez képest. Emiatt a CEM III/B 32,5 N-LH/SR cement környezettudatosság szempontjából is ideális választás a projekthez.

A szerkezet megfelelősége érdekében többszintű minőségellenőrzési folyamat működik a teljes kivitelezés során. A kivitelező részéről a Beton Technológia Centrum Kft. (BTC) kapta a megbízást – akkreditált laboratóriumként – a folyamatos laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére és a betontechnológiai kérdések megoldására. A tömegbeton szerkezeteknél a károsodások elkerülése végett a BTC munkatársai az általános anyagvizsgálatok mellett a beton hőmérséklet változását is folyamatosan monitorozzák, hogy ezzel is ellenőrizzék a kivitelezés folyamatának megfelelőségét.

                                                                                                                                                                                                                                                                          Forrás: BTC Kft. közreműködésével a Beton című szakmai lap