Tovább a fő tartalomra

Állami kitüntetés és díj az RHK Kft.nél

2020. április 03, péntek

2020. március 15-én a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. ügyvezető igazgatóját, dr. Kereki Ferencet; míg az Innovációs és Technológiai Minisztérium Tokaji Sándor beruházási főmérnököt részesítette Prometheus-díjban.

 Március 15-én a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki az RHK Kft. ügyvezető igazgatóját, dr. Kereki Ferencet. Az elismeréssel a kiégett üzemanyagok és radioaktív hulladék kezelésével kapcsolatos nemzeti program megvalósítása érdekében végzett tevékenységét díjazták. Dr. Kereki Ferenc több mint tíz éve áll az RHK Kft. élén. Nemrégiben egy interjúban azt nyilatkozta, legnagyobb sikerének, amit ez idő alatt elért, azt tartja, hogy a cég nemzetközileg elismert nagyvállalattá nőtte ki magát, amelyik magas színvonalon képes ellátni feladatait. – Valójában ezzel a kitüntetéssel azt a felelősségteljesen végzett közös szakmai tevékenységet ismerték el, ami nálunk folyik. Köszönöm minden volt és jelenlegi munkatársamnak kitartó és alázatos munkáját, nélkülük nem tudtunk volna idáig eljutni – fűzte hozzá a gratulációra válaszul. Idézzük fel, a teljesség igénye nélkül, mi minden történt Társaságunknál ez alatt a tíz év alatt:

  • A költséghatékonyság, a megtakarításokat eredményező innováció az RHK Kft. tevékenységének meghatározó eleme lett, a maximális biztonság megtartása mellett.
  • Irányításával befejeződött Bátaapátiban a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló első föld alatti kamrája, a paksi atomerőmű kis és közepes aktivitású hulladékainak végleges elhelyezésére, majd elkészült az üzemeltetési engedélyre váró második is. Ez utóbbi már az új típusú hulladék-elhelyezési koncepció alapján, ami lényegesen gazdaságosabb működést tesz lehetővé.
  • A paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában immár a 25-28. kamrákat tartalmazó új tárolómodul építése zajlik, ugyancsak a gazdaságosabb üzemelést biztosító fejlesztések figyelembe-vételével.
  • A Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóban, Püspökszilágy és Kisnémedi határán, az intézményi kis és közepes aktivitású hulladékoknak fenntartott létesítményben, elkészült a biztonságnövelő program megvalósításához szükséges üzemcsarnok, a sugárzásárnyékolást biztosító konténmenttel együtt.
  • Végezetül fontos lépések történtek az utóbbi tíz évben, az újra indult nyugat-mecseki kutatásokban is, amelyek a paksi atomerőmű kiégett fűtőelemeinek végleges elhelyezését célozzák.

 Szintén 2020. március 15-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium Prometheus-díjban részesítette az RHK Kft. beruházási főmérnökét, Tokaji Sándort, a generációkon átívelő radioaktívhulladék-kezelés magyarországi sikereinek és biztonságos, hatékony megvalósításának erősbítése érdekében tett erőfeszítéseiért. Az elismerés évente legfeljebb tíz személynek adományozható a villamosenergia-, a gáz- és olajipar, a bányászat, az atomenergia, a hőszolgáltatás biztonsága, szabályozása, fejlesztése, valamint üzemeltetése érdekében végzett kimagasló tevékenység, továbbá életmű elismeréséért.  A magas rangú kitüntetést a cég munkatársai közül elsőként Nős Bálint stratégiai és műszaki igazgató tudhatja magáénak, 2016. óta, 2017-ben pedig a Rendészeti Önálló Osztály vezetője, Kaszás Sándor vehette át az elismerést. Miként az előző két díjazott, Tokaji Sándor is Társaságunk javaslatára kapta a díjat.      – Ezzel is szerettük volna elismerni nagyfokú elhivatottságát, és azt a színvonalas szakmai tevékenységet, amit 2011. január 1-jei kinevezése óta folytat a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT) bővítése érdekében – emelte ki dr. Kereki Ferenc. Ebben az időszakban többek között a KKÁT bővítésével kapcsolatos talajcsere munkákért, a 21-24. kamrák létesítéséért, valamint a fizikai védelmi rendszer átalakításának technológiai és építési munkáiért felelt.