Tovább a fő tartalomra

Telephelyi körkép - munkák és engedélyek

2020. április 03, péntek

Amikor a radioaktív hulladékokról van szó, mindig a biztonság hosszú távú szavatolása az egyik legfontosabb kérdés, a kezelési tevékenységben éppúgy, mint a tárolókat érintő beruházások során. Emiatt utóbbiaknál a tervezés és előkészítés fázisai – beleértve a sokféle hatósági engedély megszerzését, a közbeszerzések lebonyolítását – mindig legalább olyan időigényesek, mint a megvalósítás. A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. telephelyeinek idei feladatai között ugyancsak szerepelnek ilyenek is.

 A Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló esetében, Bátaapátiban például két fontos engedély is napirenden van.  Bertalan Csaba, az NRHT fióktelep-vezetője arról tájékoztatott, hogy a tervek szerint idén kerül sor az I-K2-es jelű, második föld alatti kamra hatósági komplex próbájára, és csak ennek sikeres lebonyolítása után kezdődhet meg az új tárolótér használata. – A technika beüzemelése, az előzetes próbák rendben lezajlottak, úgyhogy mi készen állunk arra, hogy a hatósági jóváhagyás után, az atomerőművel egyeztetett ütemben áthozzuk Paksról a kis és közepes aktivitású hulladékot tartalmazó kompakt hulladékcsomagokat, végleges tárolásra. Mint arról sokszor beszéltünk már, az új tárolási elképzelés szerint készülő konténerek, valamint a kamrák újfajta kialakítása hatékonyabb elhelyezést tesz lehetővé. Míg a már lezárt első tárolótér körülbelül húsz százalékát tölti ki hulladék, a működési engedélyre váró másodikban és a következőkben már kb. a kamra fele hasznosul – a megszokott magas szintű biztonság mellett. Így összességében kevesebb kamrát kell majd kialakítani Az idei feladatainkról szólva ki kell még emelnem, hogy folyik az I-K3-as jelű kamra kialakítása – nemrég készült el az aljzatbeton. A medence kiépítése várhatóan még idén befejeződik. Mindeközben az előírt karbantartások és a szabályozó dokumentumok hatóságok által előírt frissítése is ütemezetten folyik.

A Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóban, Püspökszilágy és Kisnémedi határában, az intézményi kis és közepes aktivitású hulladékoknak fenntartott létesítményben elkészült a biztonságnövelő program megvalósításához szükséges üzemcsarnok, a sugárzásárnyékolást biztosító konténmenttel együtt.  Mint Hák Viktor, a fióktelep vezetője elmondta, most a sugárvédelmi ellenőrző rendszer kiterjesztése van soron, ha elkészül, azt is engedélyeztetni kell. – Jelenleg a közbeszerzési pályázati eljárás zajlik a sugárvédelmi rendszer kibővítésére, hogy a tárolómedencék megnyitását megkezdhessük. A biztonságnövelő program célja, hogy az RHK Kft. megalakulása előtt idekerült hulladékot átválogassuk, tömörítsük, újra csomagoljuk. A biztonságos munkavégzést szolgálja a kettős védelmi rendszer: a külső, könnyűszerkezetes csarnok a szükséges berendezések és a belső épület időjárás elleni védelmére készült, míg az úgynevezett konténment a nyitott medencék környezettől való elszigetelését és a megfelelő munkakörülményeket biztosítja majd. Az új koronavírus betegség (COVID-19) kapcsán kialakult helyzetre való tekintettel, a radioaktív hulladékok beszállítását és kondicionálását határozatlan időre felfüggesztettük. A hulladék nyilvántartás és a technológiai rendszerek felügyelete, karbantartása az éves ütemtervnek megfelelően történik.

 A paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának üzemvezetője, Bara László kiemelte, hogy a kiégett fűtőelemek problémamentes betárolása, a biztonságos üzemeltetés tavaly is megvalósult. – Feladatainkat idén is meghatározott ütemterv szerint végezzük. Ebben az évben négy beszállítást tervezünk, az atomerőművel egyeztetett időpontokban. Idén változott a karbantartás rendje, mostantól nem negyedévente, hanem fél évente kerül sor ezekre a munkálatokra. Mivel tíz év alatt, amióta az úgynevezett öregedéskezelési program folyik, összegyűlt annyi adat, hogy pontosan tudni lehet, mikor melyik alkatrész, berendezés javítására, cseréjére kell sort keríteni. Az átszervezéssel munkaerőt, időt, pénzt tudunk megtakarítani. Most két nagy átalakítás előtt állunk, egyrészt a sugárellenőrző rendszert kell korszerűbbre cserélnünk, másrészt az egyik megfogó berendezés átalakítása is időszerű. Tervezzük a száz tonnás daru rekonstrukcióját is, amit várhatóan év vége felé végzünk majd el, amikorra már biztos lezajlik az utolsó beszállítás, és végére jutunk a bonyolult, hosszadalmas közbeszerzési, engedélyeztetési eljárásoknak is.
A KKÁT további bővítéséről Tokaji Sándor, az RHK Kft. beruházási főmérnöke adott tájékoztatást. – A 25-28. kamrákat tartalmazó új modul építésére a megfelelő engedélyek birtokában tavaly folytattuk le a közbeszerzési eljárást, év elején pedig megkötöttük a szerződést a nyertes pályázóval a bővítés kivitelezésére. Ebben az évben elkészül a modul vasbeton alaplemeze, és megkezdjük a gyártási engedélyek beszerzését. A gépész-technológiai rendszerek, tárolócsövek esetében a hatósági engedélyeknek a kiadását nagyjából fél éves eljárás előzi meg. Mindezeket figyelembe véve a modul átadása 2023 végén várható.

Új szakasz kezdődött tavaly a nyugat-mecseki kutatásokban, amelyek a nagyaktivitású hulladékok végleges tárolóhelyének kijelölését célozzák. Mint Molnár Péter, az RHK Kft. kutatási osztályvezetője elmondta, a telephely-kutatásról készült keretprogramot előző év július 5-én hagyta jóvá az Országos Atomenergia Hivatal. – A keretprogram 2032-ig szól, a föld alatti kutatólabor kialakításának tervezett időpontjáig. Az első kutatási fázis, aminek a tervét most tavasszal küldjük be jóváhagyásra, a következő négy évet öleli fel, de már van engedélyünk három kutató fúrás (két 800 és egy 1600 méter mélységig történő) kivitelezésére. A munka várhatóan ősszel indul, mivel az erre kiírt közbeszerzési eljárást meg kell ismételnünk. Új tendert írtunk ki a nagyfelbontású 3D szeizmikus felmérésekre is. Mivel a vizsgálandó közel 50 négyzetkilométer terület mezőgazdasági művelés alatt van, a pályázat sikere esetén is a mérésekkel meg kell várnunk az őszt. Közben izgalmas vizsgálatsorozatot indítottunk: egy német és egy skóciai laboratóriumnak küldtünk ki Abaliget és Orfű környéki mészkőbányákból és barlangokból begyűjtött karsztmintákat, izotópos kormeghatározásra. Ennek eredménye az év végére várható, és újabb adalékkal szolgál majd arra, mennyire stabil a nyugat-mecseki terület egy nagy aktivitású tároló létesítéséhez.