Tovább a fő tartalomra

Befejeződött a BAF-3 jelű fúrás mélyítése a Nyugat-Mecsekben

2021. április 14, szerda

Folytatódik a radioaktív hulladékok elhelyezésére szolgáló mélységi geológiai tároló lehetséges telephelyének vizsgálata a Nyugat-Mecsekben. A földtani kutatást a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK) megrendelése alapján a Mecsekérc Zrt. végzi.

A szakemberek már az 1980-as években feltételezték, hogy a Bodai Agyagkő – amely a névadó település környezetében bukkan a felszínre – nagy vastagsága, kiváló vízzáró tulajdonsága és szilárdsága révén alkalmas lehet az 500–1000 m mélységbe tervezett tároló kialakítására. Az uránbánya bezárásáig, 1999-ig a vizsgálatok egy felszín alatti kutatóvágatban folytak, azt követően, 2004-től pedig felszíni geofizikai mérésekre került sor, és néhány kutatófúrást mélyítettek.

A felszíni földtani kutatás legfontosabb létesítményei a mélyfúrások. Az ezekből kifúrt kőzetmag részletes vizsgálata, valamint a fúrólyukban végzett helyszíni mérések alapján ismerhetők meg a tárolót befogadó kőzet tulajdonságai, ítélhető meg a telephely alkalmassága és a tároló biztonsága. A mostani kutatási fázisban az RHK Kft. három mélyfúrást létesít. A Kővágószőlősről Hetvehelyre vezető műút mellett, Boda külterületén egy kb. 845 méteres fúrólyuk (BAF-3) mélyült és egy tervek szerint 1600 méteres fúrólyuk (BAF-3A) mélyítése kezdődött meg. A harmadik kutatófúrás (BAF-4) Bükkösdön, Egéd közelében zajlik, melynek tervezett mélysége 800 m.

A fúrásokat nagy teljesítményű fúrógéppel mélyítik, amely alkalmas a folyamatos fúrómagvételre. Az ipari gyémántszemcséket tartalmazó fúrókorona sebesen forogva „ledarálja” a mag körül a kőzetet, így biztosítva a fúrás előrehaladását. A felőrölt kőzetet tiszta öblítővíz szállítja a felszínre. A fúrólyuk átmérője mintegy 12 cm, és egy nap alatt átlagosan 15 métert mélyül. Nem az előrehaladás gyorsasága a cél, hanem hogy minél épebben kerüljenek a felszínre a fúrómagok, és hogy a fúrólyuk stabil állapota lehetővé tegye a tervezett helyszíni vizsgálatokat.

A három fúrás közül az első, a BAF-3 mélyítése 2020. október 19-én kezdődött, és 2021 március 9-ig 845,18 m-ig jutott, mellyel befejezték a magfúrási tevékenységet. A fúrás szürke és tarka homokkövek alatt, 343 m mélyen érte el a jellegzetesen vörös színű Bodai Agyagkövet. Az eddigi helyszíni mérések igazolták az agyagkő kedvező tulajdonságát: vízzárósága meghaladja a legjobb minőségű tetőcserépét, törések pedig csak elvétve fordulnak elő benne, és azok vízvezető képessége is igen kis mértékű. Közvetlenül a BAF-3 fúrás mellett április elején lefúrták a BAF-3A fúrás felső 20 m-es szakaszát, ez a fúrás fogja feltárni a Bodai Agyagkő alsó, szintén több száz méter vastag részét.

2021 március 16-án a BAF-4 fúrás mélyítését is megkezdte a vállalkozó. Ez közvetlenül a Bodai Agyagkő felszíni kibukkanásáról indult, április elejére elérte a 120 m mélységet és várhatóan 750 m mélységig az agyagkőben halad. Befejezése után a szakemberek mindhárom fúrásba olyan speciális észlelőrendszert telepítenek, amely alkalmas a felszín alatti repedésvizek nyomásának hosszú távú megfigyelésére. A fúrási és helyszíni mérési program 2021 októberében zárul, de ezt még hosszabb laboratóriumi vizsgálati és értékelési munka követi.

A Bodai Agyagkő elterjedésének és mélységi elhelyezkedésének pontosítására az RHK a következő években további geofizikai méréseket és újabb kutatófúrásokat tervez. Amennyiben a felszíni földtani kutatási programot sikerül ütemesen megvalósítani, akkor is több mint 10 év múlva lehet megalapozottan nyilatkozni a telephely esetleges alkalmasságáról, majd – a szükséges hatósági engedélyek alapján – hozzákezdeni az első kutatóvágatok, egy felszín alatti kutatólaboratórium kialakításához.