Tovább a fő tartalomra

Sikeres volt hazánk nemzetközi jogharmonizációja

2021. április 14, szerda

A radioaktív hulladékok tárolására vonatkozó magyarországi szabályozás teljes mértékben megfelel a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetsége (WENRA) által meghatározott követelményeknek.

A WENRA kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladékok kezelésével, átmeneti tárolásával és végleges elhelyezésével, valamint a nukleáris létesítmények leszerelésével foglalkozó munkacsoportjának (WGWD) célja a tagországok szabályozási gyakorlatának európai szintű harmonizálása.

A WENRA által publikált követelményeknek (referencia- szinteknek) a tagországi szabályozásoknak meg kell felelniük. A tagországoknak a WENRA felé minden részletre kiterjedően bizonyítaniuk kell, hogy a megfelelő követelmények szerepelnek a hatályos jogszabályokban. Az esetleges hiányosságokat pedig – leggyakrabban a szabályozási háttér pontosításával, kiegészítésével – kezelni kell.

Hazai vonatkozásban a radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére vonatkozó 108 referenciaszintnek történő jogszabályi megfelelést már korábban igazoltuk. Az utóbbi fél év során pedig a radioaktív hulladékok átmeneti tárolására vonatkozó jelentés 61 db referenciaszintje jogszabályi megfeleltetéseinek bemutatása volt napirenden. Az Országos Atomenergia Hivatal delegáltja a március végén, online/videókonferencia keretében lezajlott egyhetes plenáris ülésen teljes körűen igazolta a megfelelést. A WGWD bizottsága szigorú felülvizsgálat után elfogadta, hogy a radioaktív hulladékok átmeneti tárolására vonatkozó összes WENRA-követelménynek megfelel a hatályos magyar szabályozás.

A radioaktívhulladék-tárolók hatósági felügyeletéhez kapcsolódó jogszabályokat az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) honlapján itt találhatja, a tárolólétesítmények biztonsági felügyeletéről pedig itt olvashat bővebben – szintén az OAH honlapján.

Forrás: OAH