Finisben a finnek

2022. január 28, péntek

A Posiva Oy – finn radioaktívhulladék-kezelő társaság – 2021. december 30-án nyújtotta be a mélységi geológiai tároló és a kiszolgáló létesítmények üzemeltetési engedélyére vonatkozó kérelmét a Finn Gazdasági és Munkaügyi Minisztériumhoz.

A nukleáris iparban általánosan elfogadott, hogy egy mélységi geológiai tároló biztonságos és fenntartható megoldást jelent a nagy aktivitású és hosszú élettartamú radioaktív hulladék, valamint a kiégett fűtőelemek végleges elhelyezésére. A több száz méter mélységben, megfelelő kőzetben kialakított tárolók létesítését több évtizednyi kutatás és többlépcsős engedélyezési folyamat előzi meg.

Finnország úttörőnek számít e vizsgálatok és az engedélyezési folyamat tekintetében, hiszen több mint 40 évnyi előkészítés után a Posiva Oy a világon elsőként nyújtott be üzemeltetési engedély iránti kérelmet az ONKALO® elnevezésű létesítményükre. Az engedély nem csak a föld alatti tárolóra, hanem a tokozóüzemre is kiterjed, ahol a kiégett fűtőelem-kazettákat egy acélbetétes rézkonténerbe zárják - így szállítják őket a kb. 400 méter mélységben kialakított tárolóterekbe.

A Gazdasági és Munkaügyi Minisztérium megvizsgálja a kérelmet, majd jóváhagyásra továbbítja az Államtanácshoz. A kérelem biztonsági értékelését a nukleáris biztonságért felelős állami hatóság (STUK) végzi, valamint a nukleáris létesítmény építésének és üzembe helyezésének a felügyelete is az ő hatáskörükbe tartozik. A hulladékcsomagok betárolása a tervek szerint a 2020-as évek közepén kezdődhet meg.

A Posiva elnök-vezérigazgatója, Janne Mokka szerint az üzemeltetési engedély iránti kérelem benyújtása jelentős mérföldkő a kibocsátásmentes és klímabarát nukleárisenergia-szektor egésze számára. Mint fogalmazott: Finnország nukleáris iparának szereplői büszkék lehetnek a hosszú távú és felelősségteljes hozzáállásukra, melynek eredményeként a Posiva a világon elsőként képes lesz üzembe helyezni egy bizonyítottan biztonságos mélységi geológiai tárolót.

– A hosszú távú biztonság igazolásával és a végleges elhelyezési koncepció helyszíni körülményekhez igazításával több évtizednyi munka fejeződött be, így most már a tokozóüzem és a tároló berendezéseinek telepítésére, a létesítmény üzembe helyezésére és az üzemi tevékenység előkészítésére koncentrálhatunk – zárta gondolatait az elnök-vezérigazgató.

A több szakterületet és tudományágat is érintő projekt világszínvonalú szakértelmet igényel. A munka oroszlánrészét a Posiva saját munkatársai és kiterjedt partnerhálózata végezték el, több mint 40 éven át fejlesztve a biztonságos végleges elhelyezés koncepcióját.

Tiina Jalonen, a Posiva fejlesztésért felelős alelnöke szerint a jövőre vonatkozó kilátások biztatóak:
- Amellett, hogy részt veszünk a mélységi geológiai tároló biztonságos megvalósításában és üzemeltetésében, a jövőben a koncepciónkat továbbfejlesztjük egy iparibb megoldás felé, és támogatjuk leányvállalatunk, a Posiva Solutions célkitűzését, hogy a projekt során megszerzett szaktudást sikeres finn exporttermékként értékesítsük.


A fűtőanyag-kazettákat befogadó rézkonténer és acélbetét

Forrás: Posiva Oy