Svédország mélységi geológiai tárolót létesíthet

2022. február 03, csütörtök

Január 27-én a svéd kormány engedélyezte a svéd radioaktívhulladék-kezelő társaság (SKB) számára, hogy mélységi geológiai tárolót és tokozóüzemet létesítsen – az előbbit Forsmarkban, míg utóbbit Oskarshamnban.

A radioaktívhulladék-kezelés iparágában Svédország kitüntetett helye megkérdőjelezhetetlen. Üzemelő létesítményeik mellett a kiégett üzemanyag, valamint a nagy aktivitású és hosszú élettartamú radioaktív hulladék végleges elhelyezése érdekében kifejtett erőfeszítéseik emelik őket nemzetközi szinten az élmezőnybe. Az SKB már a 70-es évek óta fejleszti-tökéletesíti elhelyezési rendszerét. Terveik szerint a kiégett fűtőelem-kazettákat rézkonténerekbe helyezik – erre a folyamatra szolgál a tokozóüzem –, majd 500 méter mélységben, a svéd alapkőzetben kialakított mélységi geológiai tárolóban legalább 100 000 évre elzárják azokat az élővilágtól.

Johan Dasht, az SKB vezérigazgatója történelmi döntésként értékelte a svéd kormány hozzájárulását a tároló és a tokozóüzem létesítéséhez. Mint fogalmazott, az engedély lehetővé teszi, hogy társaságuk megfelelően kezelje azt a radioaktív hulladékot, amelyet generációjuk „termelt”. – Tárt karokkal fogadtuk a döntést, készen állunk Svédország legnagyobb környezetvédelmi projektjének a megvalósítására – hangsúlyozta a feladat jelentőségét a vezérigazgató.

A végleges elhelyezésre alkalmas tároló létesítése várhatóan 10 évig tart és 19 milliárd svéd koronába (kb. 650 milliárd forint) kerül, valamint 1500 munkahelyet teremthet.

– A kedvező döntés tovább erősíti világelső pozíciónkat a radioaktívhulladék-kezelés területén. A tároló egy generáción belül lehetővé teszi a fosszilis energiahordozóktól mentes életet – emelte ki a vezérigazgató.

Az SKB több mint 40 éve kutatja és fejleszti a mélységi geológiai tároló technológiáját svédországi és külföldi egyetemek, kutatóintézetek és felsőoktatási intézmények szakértőivel együttműködve. A tervezett hulladékelhelyezési rendszert az állami sugárvédelmi hatóság (SSM) és a Földügyi és Környezetvédelmi Bíróság felülvizsgálta és értékelte. A létesítményeket befogadó önkormányzatok, Östhammar és Oskarshamn szintén hosszú ideje részt vesznek az engedélyezési folyamatban, és ezáltal jelentős nemzeti felelősséget vállaltak azért, hogy Svédország rendelkezzen egy működőképes tárolóval.

–  Az engedélykérelem alapos felülvizsgálata során egyértelműen kiderült, hogy az SKB által kidolgozott tárolókoncepció megfelel az emberre és a környezetre vonatkozó szigorú biztonsági követelményeknek. Van egy biztonságos, a kiégett fűtőelemek végleges elhelyezésére alkalmas megoldásunk, amelyre nagyon büszkék vagyunk” – összegezte Johan Dasht.

Az engedélyezési eljárás következő lépése, hogy a Földügyi és Környezetvédelmi Bíróság meghatározza a létesítési feltételeket. Az SSM is dönt a nukleáris tevékenységekről szóló törvény szerinti engedélyezési feltételekről. Az építkezés csak az összes szükséges engedély birtokában kezdődhet meg, és ezt követően mintegy 10 év alatt valósulhat meg a kiégett fűtőelemek tárolója.


Az alagútrendszer teljes hossza meghaladja a 60 kilométert. A föld alatt 500 m-es mélységben, három-négy km2-en terül el a tároló.

Forrás: SKB