Sikeres webináriumon vett részt az RHK Kft.

2022. március 24, csütörtök

A Magyar Nukleáris Társaság (MNT) 2022. február 4-én szervezte azt a webináriumot, amely során az „Engedélyesi és felügyeleti tevékenység a nukleáris iparban”, valamint „Nukleáris innováció és oktatás” témakörökben tartottak előadásokat.

Az MNT összefoglalójából kiderült, hogy Pokol Gergő, a Társaság elnöke a szakmai átláthatóságot és a nukleáris kultúra fejlesztését jelölte meg mint a szervezet hitvallását. A mostani webinárium – amelyet a járványügyi helyzethez igazodva online formában szerveztek meg – és az ehhez hasonló események is nagyban elősegítik ezenen célkitűzések elérését. A konferencia nagy érdeklődést váltott ki, hiszen több mint 120 résztvevő hallgatta az előadásokat, amelyek részeként lehetőség volt párbeszéd kialakítására az észrevételek megosztása és a kérdések feltevése révén.

Az elnök megnyitóját követően, az első szekcióban, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. képviseletében Nemes Imre és Buránszky István előadásaiból olyan, atomerőművet érintő témákat  ismerhettek meg, mint a „Víz-urán viszonyra optimalizált üzemanyag bevezetése…”, vagy a „Duna mint  korlátlan hűtővízforrás…”. Nős Bálint, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. stratégiai és műszaki igazgatója a hazai radioaktív hulladékok kezelésének helyzetéről számolt be és kitekintést adott a nemzetközi helyzet aktualitásairól is. Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke prezentációjában a hivatalt érintő közelmúltbeli változásokat mutatta be.

A második szekcióban során a magyar fűtőelem-laboratórium víziójától (Gadó János – EK-CER), a proton gyorsítóval hajtott neutronforrások aktualitásain (Mezei Ferenc – Mirrotron Kft.), az atomenergia alkalmazásához kapcsolódó K+F tevékenységek tervein (Fichtinger Gyula – ITM), valamint a magyar fejlesztésű Baleset Utáni Támogató Alkalmazáson (Nemes András – NUBIKI) keresztül, a Nukleáris Tervezői Mesteriskoláig (Móga István – MMK) számos témában szolgáltattak átfogó előadásokat.

A program során az alábbi elismeréseket is kiosztotta az MNT elnöke és a kuratóriumok elnökei:

Licker-Szabó Ágota
Zoletnik SándorDian Eszter
Náfrádi Gábor
Anda Gábor
Szilárd Leó Díj
2020

Szilárd Leó Díj
2021

Fermi Fiatal Kutatói Díj
2020-2021

Fermi Fiatal Kutatói Díj
2020-2021

Simonyi Károly Emlékplakett
2021