Tovább a fő tartalomra

Prometheus-díjat kapott az RHK Kft. kutatási osztályvezetője

2022. április 12, kedd

Prof. Dr. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter 2022. március 15-én, a nemzeti ünnep alkalmából Prometheus-díjat adományozott Molnár Péternek, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. kutatási osztályvezetőjének, kimagasló színvonalú szakmai tevékenysége elismeréseként.

A Prometheus-díj a villamosenergia-, a gáz- és olajipar, a bányászat, az atomenergia, a hőszolgáltatás biztonsága, szabályozása, fejlesztése, valamint üzemeltetése érdekében végzett kimagasló tevékenység, továbbá életmű elismeréséért adományozható.

Molnár Péter résztvevője és alakítója volt a Paksi Atomerőmű kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékait befogadó Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló több mint egy évtizedes telephely kiválasztási folyamatának, majd azt követően az elhelyezési koncepció folyamatos optimalizálásának. Integráló személyisége által meghatározó szerepet játszott a hazai radioaktívhulladék-tároló létesítmények környezeti állapotát vizsgáló monitoring rendszerek, valamint a hatósági előírások teljesítését igazoló biztonsági értékelések kialakításában, fejlesztésében. Aktív nemzetközi szerepvállalásán keresztül egyrészt igyekszik a radioaktívhulladék-kezelés hazai tevékenységeiről beszámolva Magyarország hírnevét öregbíteni, másrészt a nemzetközi jó gyakorlatok megismerése által azok hazai adaptációját megvalósítani. Több évtizedes szakmai tapasztalatával kutatási osztályvezetőként irányította a nagy aktivitású radioaktív hulladékok befogadására tervezett mélységi geológiai tároló telephely kutatási keretprogramjának kidolgozását, ami a következő tíz évre határozza meg a kutatás fő irányait.