Nukleáris megoldás a műanyagszennyezésre

2022. augusztus 03, szerda

Napjaink legnagyobb globális kihívási között szerepel a műanyagszennyezés megállítása. A globális pedig cseppet sem túlzó, ugyanis nincs olyan szeglete a Földnek, ahol ne találnánk egy eldobott műanyag palackot – legyen szó egy lakatlan szigetről, az óceánok legmélyebb bugyrairól, vagy a sarkkörökről.

Talán azzal sem nagyon túlzunk, ha azt állítjuk, hogy végül minden eldobott műanyag palack valamelyik óceán mélyén végzi. A Természetvédelmi Világszövetség szerint évente legalább 14 millió tonna műanyag kerül az óceánokba. Ez az az összes törmelék 80 százalékát teszi ki, és számtalan állat, tengeri faj halálát, szenvedését okozza. A vizek műanyagszennyezése globális fenyegetést jelent: a Science Advances folyóirat tanulmánya szerint 2025-re az óceánok minden három tonna halra számítva egy tonna műanyagot tartalmaznak majd, valamint 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.

És akkor a mikroműanyagról nem is beszéltünk. A szétszórt műanyag még ha el is tűnik a szemünk elől, valójában csak apró mikroműanyagra bomlik. Egy WWF publikálta tanulmány szerint az emberek átlagosan körülbelül 5 gramm műanyagot fogyasztanak hetente, ami egy bankkártya súlyának felel meg. A jelentés szerint a mikroműanyagok elsősorban az ivóvízből kerülnek a szervezetünkbe és lehetséges hatásaikkal még nem igen vagyunk tisztában.

Mi a megoldás? Egyéni, vállalati és globális szinten is tehetünk a műanyagszennyezés visszaszorításáért. Gondoljunk csak az egyszerhasználatos műanyag kivonására a forgalomból, az újratölthető, újrafelhasználható termékek bevezetésére, a szemétszedési akciókra, a különböző, folyamatosan fejlődő technológiákról nem is beszélve.

Nukleáris megoldás a műanyag-szennyezésre

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) élen jár a nukleáris tudomány és technológia alkalmazásában a globális kihívások megoldása érdekében. Márpedig, ahogy Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója maga fogalmazott a 2022 júniusában tartott ENSZ Óceán Konferencián: ez a környezetvédelmi probléma túlmutat a nemzeti határokon, ezért valóban globális partnerségre van szükség, amely országokon és szervezeteken átível. – Itt az ideje, hogy elkötelezzük magunkat a műanyagszennyezés elleni fokozottabb globális megközelítés mellett, amely magában foglalja a legújabb és leginnovatívabb tudományon alapuló közös fellépést és döntéshozatalt – emelte ki a főigazgató.

A fenti kijelentés többet takar, mint üres frázisokat, hiszen a NAÜ már tavaly elindította NUTEC Plastic elnevezésű kezdeményezését. A program célja, hogy a műanyagszennyezést a tengerek izotóptechnikával történő megfigyelése és a műanyag nukleáris technológiával történő újrahasznosítása révén kezelje. A NUTEC Plastic tudományos bizonyítékokkal szolgál a tengeri mikroműanyag-szennyezés jellemzésére és értékelésére, ugyanakkor bemutatja az ionizáló sugárzás felhasználását a műanyagok újrahasznosítására, a műanyaghulladék újrafelhasználható erőforrásokká történő átalakítására.

Kidolgozott módszereivel a NAÜ támogatja a tengeri laboratóriumokat, hogy tudományos ismereteket szerezzenek a műanyagszennyezés part menti és tengeri ökoszisztémákra gyakorolt hatásairól. Speciális módszereket alkalmaznak a mikroműanyag részecskék és a kapcsolódó társszennyező anyagok mozgásának és hatásainak pontos nyomon követésére és számszerűsítésére. Mindez lehetővé teszi, hogy meghatározzák a műanyag részecskék állapotát és tendenciáit a partvidéki üledékben, vízben és az azon a területen éppen előforduló élőlényfajokban. Értékelhetővé teszi a biológiai felhalmozódási útvonalakat és a tengeri állatokra gyakorolt hatásokat. Végezetül lehetőséget teremt arra, hogy a megalapozott döntéshozatalhoz kockázati forgatókönyveket fejlesszenek ki.

Az újrahasznosítás tekintetében a besugárzás technológiájához fordulnak, amely során a gamma- és elektronsugaras technológiát – a hagyományos mechanikai és kémiai újrahasznosítási módszerek kiegészítéseként – alkalmazva bizonyos típusú műanyaghulladékok módosíthatók, így újra felhasználhatók vagy újrahasznosíthatók.

A NUTEC Plastic a NAÜ a tagállamai számára:

• Pontos tudományos adatokat biztosít a műanyagszennyezéssel kapcsolatos politikák megalapozásához.

• Fokozza a megbízható és költséghatékony technikák kidolgozását a műanyag nyomon követésére – ez magában foglalja a tudósok és technikusok képzését is.

• A hatékony és környezetbarát besugárzások segítségével megvalósíthatóvá teszi a műanyag újrahasznosítását, újrafelhasználását.