Telephelyi körkép – Nyugat-mecseki kutatási terület

2022. augusztus 03, szerda

A nyugat-mecseki kutatási területen 3 mélyfúrás 18 zónájában figyelik folyamatosan a mélységi vizek nyomásváltozását, valamint megkezdődtek a térség 3D szeizmikus mérései is.

Jelenleg 87 km2-en folyik a kutatás a Nyugat-Mecsekben, amely a térség alkalmasságát vizsgálja egy nagy aktivitású radioaktívhulladék-tároló kialakítására. A telephely megfelelőségének igazolásához mélyfúrásokra és az azokban végzett helyszíni vizsgálatokra is szükség van. – A 3 legutóbbi kutatófúrás folyamán a kialakított fúrólyukak összesen több mint 3 kilométeres hosszúságot értek el – kezdte beszámolóját Molnár Péter, az RHK Kft. kutatási osztályának vezetője. – Mindezek a létesítési munkálatok 2020 októberétől 2021 szeptemberéig tartottak. Májusban a Kővágószőlősről Hetvehelyre vezető műút mellett, a Boda külterületén létesített BAF-3A fúrásba is sikerült beépíteni a többpakkeres észlelőrendszert 1216 m mélységig. Így most már mind a 3 fúrólyuk összesen 18 zónájában lehetőségünk van a vizek nyomásviszonyainak hosszú távú megfigyelésére – ismertette a munkamódszert Molnár Péter. Ezzel párhuzamosan folyik a fúrások dokumentáló és értékelő jelentésének összeállítása, valamint az eredmények kiértékelése.

Hosszas előkészítés után, júliusban megkezdődött a térség nagyfelbontású 3D szeizmikus mérése is, amelynek célja a terület földtani szerkezetének pontosítása 7×7 km területen. A nagy szabású terepi munka során mesterségesen (vibrátorral vagy sekély robbantási technikával) kis energiájú rezgéseket gerjesztenek, amelyek a Föld mélyebb rétegeiről különbözően verődnek vissza. A visszaverődő rezgéseket a föld felszínén elhelyezett érzékelők mérik, és kábelhálózat továbbítja az észlelő berendezéshez. Az észlelt jeleket digitális adatokká alakítják át, amelyek egy térbeli képet rajzolnak ki a Föld geológiai szerkezetéről, a mélyebb rétegekről és az esetleges törészónákról. – Egy roncsolásmentes vizsgálatról van szó, amely nagyon fontos a földtani gát védelme érdekében. A lakott területek közelében nem lesz robbantás, az alkalmazott technológia emberre, állatra és az épületekre teljesen ártalmatlan – emelte ki az osztályvezető.

Magukat a méréseket 2022. szeptember elejétől novemberig fogják végezni, amelyek befejezése után a kivitelező gondoskodik a területen elhelyezett eszközök összeszedéséről.

A vizsgálattal kapcsolatos tájékoztatási feladatokat Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs osztályvezetője ismertette: – Társaságunk megbízta a Geo Support Kft.-t a szeizmikus mérések előtti kiértesítésekkel és egyeztetésekkel. Közösen, több platformon megkerestük az érintett önkormányzatokat, a jelentősebb földtulajdonosokat és területhasználókat. Mindenről részletes tájékoztatást adunk, egyeztetjük a mérések pontos menetrendjét, hogy minimális legyen a taposási zöldkár.