Telephelyi körkép – RHFT

2022. augusztus 03, szerda

Az előzetes ütemezéseknek megfelelően, eddig 30 alkalommal szállítottak be hulladékot a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóba (RHFT) 2022-ben. A zárt sugárforrások feldolgozása és átmeneti elhelyezése is folyamatos a telephelyen.

Összesen 30 alkalommal érkezett intézményi eredetű radioaktív hulladék a telephelyre június közepéig. Az RHFT munkatársai 14 alkalommal feleltek a szállításért. A beszállított radioaktív-hulladék-csomagokat betárolták, a torpedós (acél tokba zárt) hulladékot csőkutakba helyezték átmeneti tárolásra.

A karbantartási és öregedéskezelési programokat szintén a tervek szerint hajtották végre a szakemberek. – Határidőre végeztünk azokkal a karbantartásokkal, amelyek a biztonság szempontjából fontos rendszerekre vonatkoztak – húzta alá Hák viktor telephelyvezető. – A hulladékkezelő rendszerek karbantartását is gördülékenyen végezzük: befejeztük az üzemi épületben található válogatóbox üzembe helyezését, valamint a hulladékprés üzembehelyezési munkálatai is folyamatban vannak.

Fontos fejlesztés, hogy új hulladékszállító járművet szereztek be az RHFT számára, amelyet használatba is tudnak venni. – A fizikai védelmi rendszerek engedélyeztetése megtörtént, a „D” szintű és a „C” szintű szállításra vonatkozó engedélyünk is megérkezett, így júliustól már az új járművel hajthatjuk végre a hulladékbeszállítást – erősítette meg a telephelyvezető.

Végezetül a szakember ismertette a biztonságnövelő programmal kapcsolatos aktualitásokat is. – Jelenleg a legfontosabb feladatunk, hogy az átmeneti tárolótérben helyet biztosítsunk a biztonságnövelő program során kitermelt hulladéknak, amelyet újra szeretnénk csomagolni a mai modern technológiáknak, iránymutatásoknak megfelelően. Mivel ez az átmeneti tárolótér jelenleg megtelt, ezért onnan a bátaapáti hulladéktárolóba tervezzük átszállítani a csomagokat. Mint Hák Viktor beszámolójából kiderült, az ehhez a folyamathoz szükséges engedélyt az Országos Atomenergia Hivatal kiadta egy határozat kíséretében, amely egy feltételrendszert tartalmaz. Az ebben a dokumentumban szereplő előírásokat teljesítette a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. és kiválogatták az RHFT dolgozói azokat a hulladékcsomagokat, amelyeknek az átszállítására sor kerülhet.

Az év további feladata a biztonságnövelő program elindításához szükséges hatósági engedélykérelem előkészítése.