Tovább a fő tartalomra

Európa jövőjének biztosítása

2023. április 19, szerda

Az egyik legrégebbi külföldi kulturális központ a fővárosban a Francia Intézet. Az 1947-ben alapított létesítményben nyelviskola és vizsgaközpont, médiatár, moziterem, továbbá a franciaországi tanulmányokról tájékoztató sarok és könyvesbolt is várja az odaérkezőket.

Ez a hely – ahol a különböző tudományágak, nézőpontok igazán jól megférnek egymással, sőt szabadon áramolhatnak a gondolatok – adott otthont a „Nukleáris biztonság: Európa jövőjének biztosítása” témájú konferenciának 2023. április 12-én és 13-án. A Francia Intézet és a magyarországi Francia Nagykövetség, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.), valamint Hervé Maillart, aki a Nemzeti Ipari Tanács (CSFN) francia nukleáris iparhoz kapcsolt állandó képviselője együttműködésével valósulhatott meg a rendezvény.

Az a megtiszteltetés érte az RHK Kft.-t, hogy három munkatársa is szerepelhetett előadóként az igen rangos sorban, ahol francia, magyar és szlovák szakértők beszéltek és cseréltek eszmét a nukleáris biztonság, a nukleáris hulladékok kezelése és a nukleáris energia nyilvános elfogadottsága kérdései kapcsán.

Nős Bálint stratégiai és műszaki igazgató „A radioaktívhulladék-kezelés aktualitásai” címmel tartott előadást. Az RHK Kft.-t mint a Magyarországon keletkező radioaktív hulladékok kezeléséért felelős „törvényes gazdát” mutatta be először. Ismertette a cég programját, részletesen illusztrálva a már működő tárolókat (Püspökszilágyban, Bátaapátiban és Pakson) valamint a nyugat-mecseki kutatási helyszínt érintve mind a jelenlegi helyzetet, mind pedig a jövőbeni terveket. Rámutatott arra, miszerint ezeket a kiemelt – és az egész országot érintő – feladatokat mindvégig a csak legmagasabb fokú biztonság szem előtt tartásával lehet és kell végezni. Ez olyan alap, amely elengedhetetlen a nukleáris alapú villamosenergia-termelés fenntarthatósága szempontjából és egyúttal segíti annak társadalmi elfogadottságát is.

Turza Péter sugárvédelmi vezető némi kitekintéssel szolgált a nem nukleáris tevékenységből fakadó, ámbár radioaktív hulladékokról. „A Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló biztonságnövelő programja” témakörét járta körül bemutatójában, mely intézményi eredetű, kis és közepes aktivitású hulladékok felszín közeli tárolója. Az 50-es évektől a napjainkig terjedő időszakot ölelte fel az előadás, melyben a folyamatosan keletkező tárolási igényekről és azok kielégítésről is megemlékezett, illetve kiemelte a modernizációs tevékenységet, amely a 2000-es években kezdődött és tart azóta is. Számos fotóval támasztotta alá a telephelyen történteket, melyek jól szemléltették a biztonságnövelő intézkedések fontosságát.

Kern Zoltán kommunikációs munkatárs prezentációja a „Radioaktívhulladék-tárolók a lakosság tükrében” címet viselte és a telephelyek térségre gyakorolt társadalmi-gazdasági hatását mutatta be. Kiemelte azokban a demográfiai és foglalkoztatottsági adatokban, valamint az infrastruktúrában történő pozitív változásokat, amelyek a tárolók jelenlétére vezethetők vissza. Az előadás jelentős része a lakosság tárolóhoz való viszonyát elemezte, melyet közvélemény-kutatási adatok támasztottak alá. Természetesen a társaság kommunikációs tevékenysége is terítékre került, részletesen bemutatva a különböző együttműködéseket, eszközöket, platformokat, rendezvényeket, amelyek segítségével a lakosságot tájékoztatja az RHK Kft.

A jól szervezett, igényesen összeállított, szakmai tartalommal megtöltött két nap befejeztével elmondható, hogy a konferencia hűen tükrözte a budapesti Francia Intézet törekvését, mely szerint az oktatási, tudományos, egyetemközi és kulturális együttműködés elősegítésével erősíteni lehet a két ország közötti kapcsolatot. A jelenkort érintő globális energiaválság idején kiváló lehetőséget kínált a rendezvény az együttgondolkodásra Európa energiafüggetlenségének kihívásairól és a jövőjét illetően rendelkezésre álló különféle forgatókönyvekről.