Tovább a fő tartalomra

Utolsó tájékoztató az utolsó simítások előtt

2023. június 08, csütörtök

Az MVM PA Zrt. és az RHK Kft. együtt informálta a Lakossági Ellenőrző Csoport képviselőit 2023. március 31-én, Bátaapátiban.

A tájékoztatón az atomerőmű részéről Feil Ferenc, a Radioaktív Hulladékkezelő Osztály osztályvezetője "Cementező technológia létesítése a paksi atomerőműben” címmel tartott előadást, amelyben az NRHT telephelyére beszállítandó új, ún. kompakt hulladékcsomagok fejlesztésének részleteit mutatta be rendkívül részletesen. Az érdeklődők kronologikus felépítésben követhették nyomon a technológiai innováció előzményeit, az engedélyeztetési konstrukciót, a receptúra kidolgozását és vizsgálati módszereket, valamint a cementező berendezés elemeit és üzembe helyezési folyamatát a tematikus előadáson.

Az RHK Kft. részéről Dr. Radó Krisztián, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló telephelyvezetője a várhatóan 2023 nyarán meginduló kompakt hulladékcsomagok szállítására vonatkozó felkészülési munkákról számolt be. Kiemelte, hogy az elhelyezési folyamatok támogatásához az eljárások és technológiai folyamatok kidolgozása megtörtént, a szükséges gépek, berendezések rendelkezésre állnak. A tárolókamra vasbeton medence technológiai és installációs rendszereinek ellenőrzése, a technológiai folyamatok, berendezések alkalmasságának, illetve a kollégák speciális szaktudásának naprakészen tartása, inaktív gyakorlatok végrehajtása rendszeresen zajlik.

Számos érdeklődő kérdés született a hallgatók körében. Ezek megválaszolásával együtt a Lakossági Ellenőrző Csoport képviselői kimerítő részletességgel ismerték meg az MVM PA Zrt. telephelyéről beszállításra kerülő kompakt hulladékcsomagok hátterét és a technológiai folyamatok jelen állapotát.