Tovább a fő tartalomra

Radioaktívhulladék-tároló létesül Belgiumban

2023. augusztus 14, hétfõ

Belgiumban 2023. május 16-án tették közzé a desseli felszíni, kis és közepes aktivitású, rövid felezési idejű hulladékok végleges tárolására alkalmas tároló megvalósításához szükséges nukleáris létesítményi és üzemeltetési engedély kiadásáról szóló királyi rendeletet.


Ez az első alkalom, hogy ilyen típusú tároló épül az országban. A keletkező kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok tárolását jelenleg a nukleáris létesítmények területén, vagy pedig a Belga Radioaktív Hulladékokat Kezelő Ügynökség (ONDRAF/NIRAS) telephelyein oldják meg.


Egy ilyen tároló építéséhez és üzemeltetéséhez nukleáris létesítményi és üzemeltetési engedély szükséges, mely meghatározza azokat a feltételeket, amelyeket teljesíteni kell ahhoz, hogy felépítsék és működtessék a tárolót. Ezt az engedélyt tartalmazza a most kiadott királyi rendelet.


A projekt megvalósíthatóságának egyik kulcseleme volt a területtel szomszédos Dessel és Mol településekkel közös együttműködés; hogy az önkormányzatok hajlandók voltak megvizsgálni egy lehetséges hulladékelhelyezési projektet a közvetlen környezetükben. A mintegy öt évnyi kutatás után mindkét önkormányzat pozitív véleményt fogalmazott meg a projekt kapcsán, egyúttal meghatározták társadalmi feltételeiket is.


Ez év elején megkezdődött a kivitelező(k) kiválasztási folyamata, azzal a céllal, hogy 2024-ben elinduljanak az építési munkálatok, melyet követően a tervek szerint az első radioaktív hulladékot néhány éven belül elhelyezhetik a létesítményben.


Marc Demarche, az ONDRAF/NIRAS igazgatója a rendelet kapcsán így nyilatkozott:

„A nukleáris engedély kiadása fontos mérföldkő a radioaktív hulladékok hosszú távú kezelésében. A desseli felszíni tároló biztonságos megoldást nyújt majd az ország egész területéről származó kis és közepes aktivitású, rövid élettartamú hulladékok végleges elhelyezésére.”


Forrás: ONDRAF/NIRAS