Tovább a fő tartalomra

Megalapozott döntés, értékmegtartó váltás – Új ügyvezető igazgató az RHK Kft. élén

2024. július 16, kedd

Vezetőváltás történt a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft.-nél. Dr. Kereki Ferencet, aki rekord ideig, tizennégy évig állt a társaság élén, a korábbi stratégiai és műszaki igazgató váltotta az ügyvezetői székben. Nős Bálint húsz éve dolgozik a radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek kezelésével foglalkozó cégnél.

Amikor egy vállalatnál az utódlás kérdése kerül előtérbe, a vezetői készségek, a szakmai tapasztalat, a stratégiai látásmód és az innovatív szemlélet kulcsfontosságú szempontok. Az RHK Kft. életében is elérkezett az a pillanat, amikor az eddigi leghosszabb ideig – 14 évig – regnáló ügyvezető igazgató, dr. Kereki Ferenc a fenti szempontok szem előtt tartásával átadta a stafétát. Június 1-jétől Nős Bálint, a cég volt stratégiai és műszaki igazgatója látja el az immár 250 főt számláló társaság vezetői feladatait, mely az atomtörvény értelmében a radioaktív hulladékok elhelyezéséért, a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolásáért, a nukleáris üzemanyagciklus lezárásáért, valamint a nukleáris létesítmények leszereléséért is felelős. A volt igazgató döntését az Energiaügyi Minisztérium is támogatta, amely az RHK Kft. tulajdonosi joggyakorlójaként határozta meg a vezetőváltás körülményeit.

Elmondása alapján a volt igazgató mindig is kiemelten fontosnak tartotta a vállalati kultúrával összeegyeztethető látásmódot, és a vállalati kollektíva támogatását a megfelelő szakmai háttér biztosításával. Ezt a kiválasztási folyamat során is hangoztatta. – Úgy gondolom, hogy Bálint eddigi szakmai életútján végigtekintve tökéletesen tetten érhető az a fejlődés, amely stabil alapot biztosít egy sikeresen működő menedzsmentnek és motiváló erőként hat a munkavállalókra. Határozottan örülök a döntésnek mind szakmai, mind emberi szempontból. Egy távozó vezető számára – főként, ha figyelembe vesszük, hogy az RHK Kft. nemzeti érdekeket képvisel – egyáltalán nem mindegy az utód személye. Nyugodt szívvel adom át a megbízatást – hangsúlyozta Kereki Ferenc.

A volt ügyvezető igazgató 2010 óta töltötte be az RHK Kft. felelős első számú vezetőjének szerepét. Irányítása alatt számos projektet és innovációs programot vitt véghez a társaság. Tevékenysége nem csupán az operatív feladatok navigációját jelentette, de jelentős szerepet töltött be a cég projektjeinek szakmai előrehaladásában úgy a már üzemelő tárolókat, mint a kutatási helyszínt tekintve.

– Az alap, amelyet kaptam, minden tekintetben sziklaszilárd. A szakmaiság képviselete mellett szeretném, ha még több tekintet szegeződne arra a munkatársi gárdára, amely a szervezetet nap mint nap működteti. Elengedhetetlen a kötelezettségeink maradéktalan teljesítése, de úgy gondolom, hogy az odáig vezető folyamatok és benne az ember láthatóvá tétele igazán lényeges – vetítette elő Nős Bálint.

Az újonnan kinevezett ügyvezető igazgató 2002-ben érkezett az RHK Kft. elődcégéhez (RHK Kht.) rögtön a Budapesti Műszaki Egyetem „iskolapadjából”, ahol mérnök-fizikusként végzett nukleáris technika szakirányon. Kezdetben a radioaktívhulladék-tárolók biztonsági értékelésével, hulladékátvételi kritériumok származtatásával és a nukleáris üzemanyagciklus zárásának kérdéseivel foglalkozott. A sugárvédelem területén szerzett tapasztalatai eredményeként 2004-ben sugárvédelmi vezetői kinevezést kapott. Közreműködött a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló létesítésének előkészítő szakaszában, a radioaktív hulladékok átvételi rendszerének kialakításában, illetve a sugár- és környezetvédelmi ellenőrző rendszer koncepciójának kidolgozásában.

A cég stratégiai és műszaki igazgatóságát – melynek irányítását dr. Molnár Balázsnak adta át – 2014-től vezette. Ezen pozíciójában többek között felelt a stratégiai területekért, illetve aktív szerepet vállalt a radioaktív hulladékok és a kiégett fűtőelemek kezelésével foglalkozó Nemzeti Politika és Nemzeti Program kidolgozásában. Kiváló szakmai kapcsolatokkal rendelkezik, nemzetközi szinten is. Tudását, tapasztalatát egyebek mellett a számos hazai és nemzetközi fórumon tartott előadása, valamint több publikációja is igazolja.

                    

– A munkámat tekintve alapértéknek tartom a tudományos igényességet, a szakmai alázatot, és amit első főnökömtől, Buday Gábortól elsajátítottam: a kollégák közti szinergiát. Fontos meghallgatnunk és megértenünk egymás szempontjait, így közösen többek leszünk. Véleményem szerint a kulturált szakmai viták előre visznek és hiszek a jó kompromisszumokban. A mi területünkön nélkülözhetetlen az is, hogy folyamatos kitekintéssel éljünk nemzetközi szinten is. Ez a tudományos érdeklődés azért fontos, mert Magyarországon nincs más cég, amely a mi tevékenységünket képviselné, akivel tapasztalatot cserélhetnénk, így elengedhetetlen, hogy a radioaktívhulladék-kezelésben élen járók tudását megismerjük, beépítsük a saját munkánkba, illetve, hogy mi is megmutatkozzunk – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

Azt gondolhatnánk, hogy a műszaki tudományok területén tevékenykedő szakértők főként a rációra alapoznak, hisz a megszerzett tudással, a kifejlesztett műszerekkel, eszközökkel a világ tökéletesen leképezhető, megérthető. Nős Bálint azonban a tudományos és lelki megközelítés egyfajta keverékében hisz.

– Nagyon szeretem vizsgálni a világunk azon jelenségeit, amelyek racionális megközelítésben kevésbé értelmezhetők. Fontos az észszerűség, de nem árt látni határait. Hiszem, hogy a tudomány és a hit nem két egymást kioltó terület, hanem sikeresen tudnak kéz a kézben járni. A cél a szintézisre való törekvés. Az erős hit mindennapjaim részeként világítja meg számomra a helyes utat, amelyen kitágult látószöggel tudok gondolkodni, cselekedni, élni. Tudom, hogy az új feladatköröm betöltéséhez is segítségemre lesz ez a fajta szemlélet – foglalta össze Nős Bálint.