Tovább a fő tartalomra

Egyik tárolóból a másikba

2024. augusztus 29, csütörtök

Közel hat év előkészítő munkát követően indult el az első radioaktív hulladékot tartalmazó szállítmány a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. Pest vármegyei létesítményéből a bátaapáti tárolójába, 2024. augusztus 28-án. 


A Püspökszilágy és Kisnémedi települések határán fekvő Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) átmeneti tárolórészéről azért szükséges átcsoportosítani a hordók egy részét a Tolna vármegyei telephelyre, hogy helyet biztosítsanak azoknak a csomagoknak, amelyeket a tervezett biztonságnövelő program végrehajtása során fognak kitermelni a társaság szakemberei. A program részleteit Hák Viktor, az RHFT telephelyvezetője ismertette. – A biztonságnövelő program célja, hogy a 70-es, 80-as években elhelyezett hulladékot a felszíni vasbeton medencékből kitermeljük, átválogassuk, újracsomagoljuk – így a mai kor követelményeinek megfelelő elhelyezést biztosítsunk. A kitermelés után a csomagokat az átmeneti tárolórészen kell ideiglenesen elhelyeznünk, amely jelenleg megtelt, ezért szükséges onnan elszállítanunk a hordókat a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóba (NRHT).

Nős Bálint ügyvezető igazgató az első átszállítást követően kiemelte: – ezeket az úgynevezett intézményi hulladékokat a származási helyüktől eltekintve (egészségügyi intézmények, ipari alkalmazások, kutatási tevékenységek) ugyanúgy osztályozhatjuk, mint a Bátaapátiba eddig is bekerülő hulladékokat. Tehát szilárd halmazállapotú, rövid felezési idejű, kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok, amelyekre ugyanazok a követelmények vonatkoznak, mint az atomerőműből már beszállított vagy jövőben beszállításra váró hulladékokra.

Dr. Radó Krisztián, a Bátaapáti telephely vezetőjének beszámolójából kiderült, hogy az első beérkező szállítmány négy darab hordót tartalmazott, a további csomagokat a tervek szerint a következő években folyamatosan fogják átcsoportosítani. – Minden csomagot átvételkor ellenőrzünk: meg kell, hogy feleljenek a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló hulladék átvételi követelményeinek, így az átszállított hulladékok semmit nem változtatnak a tároló már megszokott, biztonságos működésén. Az intézményi eredetű hulladékok éppen olyan kezelést igényelnek, mint az atomerőműből beszállítottak, tehát szakembereink ugyanazokat a folyamatokat végzik el, amelyekre eddig is ki voltak képezve – hangsúlyozta a telephelyvezető.