Tovább a fő tartalomra

Az RHK Kft. szakembere is koordinátora lesz az új EU-s projektnek

2024. augusztus 06, kedd

Több mint 54 millió eurós költségvetésű nemzetközi projekt koordinációs feladataiban való közreműködésre kérték fel a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) munkatársát. Az EURAD-2 kutatási, fejlesztési és tudásmenedzsment-tevékenységeken keresztül támogatja az európai szintű közös stratégiai programok megvalósítását, a legkorszerűbb tudás megszerzését és megőrzését a radioaktív hulladékok kezelésének minden szakaszában. Ormai Péter a radioaktívhulladék-kezelő szervezetek képviseletében 30 hónapon keresztül látja el a projekthez kapcsolódó munkák koordinálását és felügyeletét.

2024. október 1-én indul nemzetközi együttműködés eredményeként az EURAD°2 projekt (European Joint Programme on Radioactive Waste Management°2 – Európai Közös Program második hulláma a radioaktívhulladék-kezelés területén). Alapos előkészületek eredményeként született meg egy széleskörű nemzetközi együttműködési szándék a radioaktívhulladék-kezelés területén 2019-ben, amelynek célja stratégiai, technológiai, tudományos fejlesztési programok kidolgozása, valamint az ezekhez kapcsolódó tudásmenedzsment. A projekt előmozdítja a radioaktívhulladék-kezelés területén folyó tevékenységek mélyebb megértését, a megértést segítő eszközök támogatását, a tapasztalati eredmények alapján készítendő útmutatók kidolgozását, valamint a tapasztalatok átadását.

2019 és 2024 között az EURAD°1 projektben már részt vettek az RHK Kft. munkatársai: útmutatók kidolgozását, tréning szervezését, szakmai előadások prezentálását vállalták magukra, mely feladatok elvégzése során számos elismerő visszajelzés érkezett nemzetközi színtérről. Az EURAD 1 projektben résztvevők a munkák során azonosítottak olyan területeket, ahol további kutatások és fejlesztések szükségesek, illetve kiemelt fontosságú az együtt gondolkodás, a szakmai tapasztalatok megosztása – ennek köszönhetően indulhat az Európai Közös Program második hulláma.

Az EURAD°2 projekthez összesen 73 hulladékkezelő, kutatási és tudományos, illetve műszaki támogató szervezet csatlakozott, valamint további 68 szervezet kapcsolt vállalkozásként vesz részt a projektben. A 2024 és 2029 között zajló projektben 18 munkacsomagban fognak zajlani a munkák, amelyek nagyon széles terültre terjednek ki, pl. a mérnöki gátrendszer optimalizálása a hosszú távú biztonság biztosítása érdekében; a bentonit tulajdonságainak értékelése a mérnöki gátak optimalizálásához; radionuklid mobilitási vizsgálatok végzése perturbációs körülmények között; a klímaváltozás hatásának vizsgálata a nukleáris hulladék lezárást követő, hosszú távú viselkedésére; illetve kritikusság számítások módszertanának fejlesztése és azok alaposabb megértésének elősegítése. Az RHK Kft. két munkacsomagban vesz részt, amelyekben Dankó Gyula kutatási főmérnök a mély geológiai tároló tervezése során alkalmazható optimalizálási eljárásokra fókuszál, míg Buday Péter főmérnök a végleges elhelyezés megalapozásához szükséges kritikussági számításokkal foglalkozik majd.

A projekt koordinátori szerepét betöltő ANDRA (francia radioaktívhulladék-kezelésért felelős társaság) felkérte az RHK Kft.-t, hogy ezen 5 évig tartó, összesen 34,5 millió Euró költségvetéssel és 20 millió euró Európai Bizottság által biztosított támogatással zajló projektben, a Projekt Menedzsment Irodájának (PMO) tagjaként az RHK Kft. munkatársa képviselje a radioaktív hulladékkezelő szervezeteket. A PMO a legfőbb stratégiai szerepet tölti be a projekt átfogó koordinálásában, ezen szervezet felel az egyes szereplők közötti kapcsolattartásért, az egyes munkacsomagok előre haladásának koordinálásáért, jelentéseket készít és kapcsolatot tart az Európai Bizottsággal, felelős a napi kommunikáció koordinálásáért, a projekt legfelsőbb szintű stratégiai irányításáért és a feladatok ütemezéséért. Ezt a nemzetközileg kiemelkedő jelentőségű szerepkört Ormai Péter nemzetközi kapcsolatokért felelős főmunkatárs 2024. október 1-étől 30 hónapon keresztül tölti be.