Tovább a fő tartalomra

Befejeződött a finn tároló bentonit blokkokat elhelyező rendszerének a kialakítása

2024. augusztus 06, kedd

Befejezték annak a rendszernek a gyári tesztelését, amely a bentonit blokkokat mozgatja és helyezi el nagy precizitással Finnország nagy aktivitású hulladék tárolására szolgáló mélységi geológiai tárolójában (Onkalo), a gránitos kőzet és a hulladékot tartalmazó réztok közé.

A bentonit a duzzadóképes agyagok egy fajtája. Kiváló vízzáró tulajdonsága és a radionuklidokat megkötő képessége miatt szánnak neki fontos szerepet a szakemberek, illetve olyan térkitöltő anyagként szolgál, amely a tároló lezárását követő időszakban végbemenő esetleges kőzetmozgások káros hatását is mérsékli. A finn tárolóban a kiégett üzemanyag-kazettákat védő réztokok az elhelyező vágatok talpába fúrt lyukakba kerülnek. Minden egyes furatban a réztokot több mint 20 000 kg bentonit veszi majd körül.

A finn radioaktívhulladék-kezelő vállalat, a Posiva Oy közölte, hogy évek óta fejlesztik a térkitöltő bentonit blokkokat telepítő rendszert (buffer installation system – BIS), amely több eszközből áll: egy telepítő és egy átrakó egységből, valamint egy szállítókonténerből. Az átrakó egység juttatja el a konténerből a bentonit elemeket a függőleges furathoz, amelybe a telepítő egység helyezi el a térkitöltő blokkokat a réztok és a kőzet közé.

A BIS rendszer telepítő és átrakó egységeinek gyári tesztjei június elején sikeresen befejeződtek Parkanóban, jelentette be a Posiva. A tesztek azt mutatták, hogy a rendszer közvetlen manuális vezérléssel megbízhatóan működik.

A mintegy 14 méter hosszú berendezéseket két speciális szállítóeszközzel juttatják el a Pori városban található tesztállomásra, ahol a rendszer automatizálása és a tároló létesítmény irányítási rendszeréhez csatlakoztatása valósul meg. A tesztállomáson olyan szimulációs környezetet alakítottak ki, amely lehetővé teszi a BIS távirányítású működtetésének a tesztelését. Az automatizálás sikeres befejezése után a rendszer átkerül Onkaloba, a végleges tárolóba.

Forrás: www.world-nuclear-news.org