Tovább a fő tartalomra

Dél-Korea keresi az alkalmas helyszínt a felszín alatti kutatólaboratórium számára

2024. augusztus 06, kedd

A dél-koreai Kereskedelmi, Ipari és Energiaügyi Minisztérium (MOTIE) és a Koreai Radioaktív Hulladékokat Kezelő Ügynökség (KORAD) felhívást tett közzé a nagy aktivitású radioaktív hulladékok elhelyezésére irányuló kutatáshoz kapcsolódó felszín alatti kutatólaboratórium lehetséges helyszíneinek feltárására.

A föld alatti kutató létesítményt 500 méterrel a föld alatt – a mélységi geológiai tárolók kialakítására is alkalmas mélységében – fogják megépíteni; és a kőzettest tulajdonságainak, valamint a hulladék-elhelyezési rendszer viselkedésének tanulmányozására fogják használni. A MOTIE és a KORAD megjegyezte, hogy a létesítmény a nagy aktivitású radioaktív hulladékok tárolójának lehetséges helyszíneitől teljesen elkülönített helyen épül fel, radioaktív hulladék vagy használt nukleáris üzemanyag nem kerül elhelyezésre a területén, és csak kutatási célokat szolgál.

A kutató laboratórium célfeladata a szakképzett munkaerő képzése és a geológiai környezetnek megfelelő tárolási technológiák kifejlesztése, miközben lehetőséget biztosít a nyilvánosság számára, hogy megismerjenek egy, a majdani nagy aktivitású radioaktívhulladék-tárolóéhoz hasonló környezetet. Az itt kifejlesztett technológiákat a mélységi geológiai tároló helyszínének kiválasztása, építése, valamint a nagy aktivitású hulladékok kezelése során fogják hasznosítani.

A KORAD keretében működő területértékelő bizottság a helyi önkormányzatok által benyújtott pályázatokat geológiai alkalmasság szempontjából és nyolc kritérium alapján értékeli azzal a céllal, hogy az év végéig befejeződhessen a kiválasztási folyamat. Ezt követően az építkezés 2026-ban indulhat, a létesítmény elkészülte pedig 2032-re várható. A működési időszak körülbelül 20 év, 2030-tól kezdődően.

A két, pályázatot kiíró szervezet képviselői elmondták, hogy az USA, Németország, Svédország, Svájc, Kanada, Belgium, Franciaország és Japán a múltban működtetett vagy jelenleg is működtet hasonló földalatti laboratóriumokat.

Koreában jelenleg az atomerőművek területén tárolják a kiégett üzemanyagot egy központi, átmeneti tároló megépüléséig, amely a tervek szerint 2035-re kezdheti meg működését. A végleges elhelyezést biztosító mélységi geológiai tároló üzembe helyezése a 2050-es évek közepére várható.

https://www.world-nuclear-news.org/Articles/South-Korea-seeks-site-for-underground-research-fa

Forrás: www.world-nuclear-news.org