Tovább a fő tartalomra

Felszín közeli tároló építését tervezik az Egyesült Királyságban

2024. augusztus 06, kedd

A nukleáris hulladékok és a radioaktív anyagok kezelésére vonatkozó aktualizált stratégiájában az Egyesült Királyság szakemberei egy felszínközeli létesítmény építését javasolják közepes aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére; amelyeket korábban a majdani mélységi geológiai tárolóba terveztek elszállítani.

Az Energiaügyi Minisztérium elmondta, hogy Angliában és Walesben folynak kutatások egy mélységi geológiai tároló befogadására alkalmas helyszín kijelölésére. A terv az volt, hogy a létesítmény biztosítsa a nagy és a közepes aktivitású radioaktív hulladékok biztonságos, végleges tárolását, de jelenleg valószínűtlen, hogy 2050-ig elkészülne a tároló. A meglévő felszínközeli létesítményeket pedig kizárólag kis aktivitású hulladékok végleges elhelyezésére használják.

Egy tavalyi konzultációt követően reagált a minisztérium az előállt helyzetre és frissítette stratégiáját, amely magában foglalja a közepes aktivitású radioaktív hulladékok felszínközeli létesítményben történő végleges elhelyezését. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a tároló 10 éven belül elkészülhet és körülbelül 500 millió font átmeneti tárolási költséget takarít meg.

Az „Egyesült Királyság keretprogramja a radioaktív anyagok kezelésére és a nukleáris leszerelésre” című dokumentum tartalmazza azt, hogy a közepes aktivitású hulladékok végleges elhelyezése esetén felszín alatti és felszíni létesítménnyel is tervezhetnek a szakemberek – mindkét megoldás esetén felvázol egy koncepciót a dokumentum.

https://www.world-nuclear-news.org/Articles/UK-plans-near-surface-disposal-of-intermediate-lev

Forrás: www.world-nuclear-news.org