Kiégett üzemanyag végleges tárolásra szolgáló konténer készült

2021. december 29, szerda

Csehország nukleáris iparát és radioaktívhulladék-kezelését a közelmúltban már bemutattuk olvasóinknak. Cikkünkből – amelyet itt tekinthet meg – akkor kiderült, hogy a kiégett üzemanyag végleges elhelyezését illetően az ország célja egy mélységi geológiai tároló létesítése. A tervek szerint kristályos kőzet környezetben tervezik a tároló kialakítását, többszörös gátrendszert alkalmazva.

E gátrendszer fontos eleme az a csomagolás, amely a kiégett fűtőelemeket fogja hermetikusan magába zárni. A Škoda bejelentése szerint végeztek a csomagolás fejlesztésével. A korrózióálló acélból készült, hermetikusan lezárt tartály alkalmas a VVER reaktorokból származó erősen radioaktív kiégett fűtőelemek tárolására.

A Skoda által kifejlesztett hulladékcsomag egy mindkét végén lezárt szénacél tok, amelyben a kiégett fűtőelem kötegeket zárt, rozsdamentes acél burkolatú egységekben helyezik el.
Olyan magas korrózióállóságú anyagokat választottuk ki – mondta a Škoda –, amelyek garantálják, hogy a konténerek több százezer éven keresztül hermetikusan elzárják az elhasznált üzemanyagot". A korróziós teszteket az ÚJV Řež kutatóközponttal, a prágai Kémiai Technológiai Egyetemmel és a brünni Energovyzkummal végezték.

Csehországnak két atomerőműve van: Dukovanyban négy VVER-440-es, Temelinben pedig két VVER-1000-es blokk található. A csomagolási koncepció mind a két üzemanyag típus esetében ugyanaz. A VVER-440 reaktorok esetében hét kazetta kerül egy négy méter hosszú csomagba, míg a VVER-1000 három kazetta fér a csomagolásba, amely csaknem öt méter hosszú. Viszont a csomagok átmérője azonos – 91 centiméter –, így egyformán kezelhető, szállítható, hegeszthető.

Forrás: World Nuclear News